Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Μαρία Τζανάκου, εικαστικός


Η Μαρία Τζανάκου  αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και έχει παρακολουθήσει στο Central Saint Martins College of Art and Design London το μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών Perfomance Design and Practice. Στο Πεδίο Δράσης Κόδρα 2012 έχει τριπλή παρουσία στην έκθεση What We Want / Κόδρα Fresh με την εγκατάσταση Anathema rocks!, τη συμμετοχή της στο Κ-On project – μια συνομιλία με το ποιητικό έργο του Κωνσταντίνου Παπαχαράλαμπου – και τη συνεργασία με τη Δήμητρα Κονδυλάτου και του Δημήτρη Παπουτσάκη στη δημιουργία της εγκατάστασης At the top of One's Lung.
Μαρια Τζανακου
Anathema Rocks!, 2012 εγκατασταση, διαστασεις μεταβλητες

Ο κύριος λόγος της ενασχόλησης μου  με τα εικαστικά είναι η αγάπη που έχω για το ίδιο το αντικείμενο. Πρωτίστως έχω πάρει μεγάλη χαρά ως θεατής έργων τέχνης. Τα εικαστικά είναι ένα πεδίο με αναφορές στις οποίες μπορώ να αναγνωρίσω πράγματα.

Η έμπνευση καταφθάνει τη στιγμή που λέω "το παρατάω" ενώ πρέπει να συνεχίσω.

H τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως "λυσίπονον" στους ανθρώπους ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση.

Αγαπημένο μου υλικό είναι οι λέξεις. Μ' αρέσει να κάνω πράγματα με τις λέξεις.
Anathema Rocks!, 2012 εγκατασταση, διαστασεις μεταβλητες

Το "Anathema Rocks!" είναι  μία εγκατάσταση που βασίζεται  σε ένα παιχνίδι με την ιστορία - μία φαινομενικά τυχαία επανάληψη μέσα στο χρόνο με κοινή αναφορά στο όνομα του Ελευθέριου Βενιζέλου και στη χρήση της πέτρας ως μέσο αγανάκτησης και καταστροφής. Αποτελείται από δύο φωτογραφίες με σαφή αναφορά σε δύο ιστορικά γεγονότα που καθορίζουν τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Η πρώτη αναφέρεται στο Ανάθεμα του Βενιζέλου που έγινε στο Πεδίον του Άρεως το 1916, από τον τότε Αρχιεπίσκοπο της Ελληνικής Εκκλησίας Θεόκλητο Α', όταν η Ελλάδα βρισκόταν σε Εθνικό Διχασμό με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις μία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Αθήνα. Η δεύτερη αναφέρεται στους βανδαλισμούς που έγιναν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας πρόσφατα. Στην εικόνα καταγράφονται καταστροφές στο δημόσιο χώρο, στη Λεωφόρο Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου). 
Δημητρα Κονδυλατου, Δημητρης Παπουτσακης, Μαρια Τζανακου
At The Top of One's Lung, 2012 εγκατασταση, διαστασεις μεταβλητες

H Δήμητρα  Κονδυλάτου, o  Δημήτρης Παπουτσάκης και εγώ βιώσαμε μία άσκηση κατά την οποία επιχειρήσαμε να αναγνώσουμε διαδοχικά με όλη τη δύναμη της φωνής μας (At The Top of One's Lung) από ένα κείμενο ενώ βρισκόμασταν μέσα στη θάλασσα. Αυτή η ανάγκη της μη παραίτησης και ενός τρόπου με τον οποίο εφαρμόζεται μια συνθήκη επιβίωσης προτείνεται ως "What We Want"

Η πρώτη συμμετοχή μου στο Πεδίο Δράσης Κόδρα ήταν το 2011 με την έκθεση "Re-editing Memory and History",  σε επιμέλεια του Νίκου Ναυρίδη, όπου αποκόμισα μία ανεκτίμητη εμπειρία. Ειδικά για το Κόδρα Fresh έχω να πω πως είναι πολύ σημαντική έκθεση, γιατί δίνεται η ευκαιρία, κατόπιν διαγωνισμού, σε τελειόφοιτους και προσφάτως απόφοιτους σχολών καλών τεχνών να προτείνουν το έργο τους,  και έτσι δημιουργείται μία συνθήκη συνέχειας από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας.  
Μια έκφραση  που με εκφράζει είναι "Αυτό που μένει"

Αν μπορούσα να καλέσω έναν άλλο καλλιτέχνη στο φετινό «Πεδίο Δράσης Κόδρα», αυτή θα ήταν η Δανάη Κηλαηδόνη γιατί είμαι φαν των comics  της.

 *Οι Δήμητρα Κονδυλάτου, Δημήτρης Παπουτσάκης είναι απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) της Αθήνας και έχουν εμπειρία από σπουδές στο εξωτερικό στην Artesis fine arts Academie στην Αμβέρσα, και στην Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten στη Χάγη αντίστοιχα.

Επιμέλεια: Χριστίνα Σερετάκη

1 σχόλιο:

  1. Δεν πρόλαβα την έκθεση αλλά τη διπλωματική σου που σχολίασα στο 67 λεπτό του Link:
    http://soundcloud.com/artrekking22/artrekking-22

    ΑπάντησηΔιαγραφή