Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Κωνσταντίνος-Νεκταριος Κολέτσος, εικαστικός


Ο Κωνσταντίνος-Νεκταριος Κολέτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και παρακολουθεί το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Συμμετέχει στο φετινο Πεδίο Δράσης Κόδρα στην εκθεση «Stopover» με το έργο "ξύλινο container".



Η τέχνη δεν είναι ένα πεδίο βιοπορισμού για τους περισσότερους καλλιτέχνες, η τέχνη από την άλλη είναι κατ' εξοχής τρόπος έκφρασης.

Δεν πιστεύω στην έκφραση "η τέχνη μου κλείνει το μάτι", η καλλιτεχνική έκφραση για μένα είναι μία συγκροτημένη διαδικασία που πάντα παίρνεις υπ' όψιν σου την ιστορία, την παράδοση, τα υλικά ή το μέσο σε σχέση με αυτό που θέλεις να δημιουργήσεις.

Πάντα υπήρχε ο ισχυρισμός ότι η τέχνη είναι κοινωνικό αγαθό, άρα και η ανάγκη για αυτή. Δυστυχώς και ως προϊόν και ως πνευματικό αγαθό είναι πολυτέλεια. Ως προϊόν και ως γνωστικό αντικείμενο αναφέρεται σε λίγους.

Να στηρίζουν περισσότερο τη σύγχρονη τέχνη και τους καλλιτέχνες δεν είναι θέμα μόνο του δήμου αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Είναι πολύ θετικό να στηρίζονται καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Σίγουρα και η καλλιτεχνική δουλειά έχει επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση, όπως όλοι οι κλάδοι.

Η φράση "Stopover"  έχει να κάνει με το εφήμερο και το προσωρινό, τη μεταβατικότητα, τη μοναξιά και την ανάμνηση.

Η γενική φορμαλιστική και νοηματική απόδοση του έργου προσπάθησε να προσαρμοστεί στο θέμα της έκθεσης, το «Stopover». Το έργο "ξύλινο container" μέσω των υλικών, που είναι το ξύλο, τα κατεσταμμένα οικοδομικά υλικά και η φωτογραφία θέλει να τονίσει αυτές τις σχέσεις, σε συνάρτηση με τη μοναξιά και την ανάμνηση, (που είναι η προβληματική που διαπερνά κυρίως τη δουλειά μου), που συνδέονται κατά κάποιο τρόπο με το παροδικό της διαμονής και την απώλεια κάποιου τόπου.

Είμαι ευχαριστημένος που συμμετέχω σε αυτή τη διοργάνωση, (Πεδίο Δράσης Κόδρα), προσβλέπω στην προβολή της συγκεκριμένης δουλειάς, στη δημιουργική κριτική μεταξύ καλλιτεχνών και επισκεπτών και στο να μπορέσω να κοινωνήσω τα μηνύματα του έργου μου.

Μια φράση που με εκφράζει: High standard - low budget 

Στη Biennale της Αθήνας μου είχε κάνει εντύπωση το έργο του Hans Op De beeck, αν θα μπορούσα να καλέσω κάποιον άλλο καλλιτέχνη θα ήταν αυτός.

Επιμέλεια  Αγγελική Κασούρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου