Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Νίκος Μαρίνης, εικαστικός


Σχάση, Κάρβουνο σε ξύλο, 130x130 cm

Συμμετέχει στην έκθεση «Σημείο Φυγής», μία από τις δύο κεντρικές εκθέσεις του «Πεδίου Δράσης Κόδρα 2012», που φιλοξενούνται στους Κοιτώνες του πρώην στρατοπέδου. Μεγάλωσε στο Ναύπλιο και φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Παρά το ότι είναι μόλις 26 χρονών, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα.

Διάλεξα τα εικαστικά γιατί για μένα είναι ο πιο οικείος τρόπος για να εκφραστώ, όπως για άλλους είναι το θέατρο, η μουσική, ή οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης. Ασχολούμαι με αυτό επαγγελματικά επειδή, όταν αγαπάς πολύ κάτι, δε θέλεις να το κάνεις απλώς ερασιτεχνικά. Προσπαθείς να το κάνεις, αν μπορείς, το μέσο βιοπορισμού σου.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να εκφραστούν και ψάχνουν τρόπους για να το κάνουν, πόσο μάλλον σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή.

Ένας καλλιτέχνης είναι και αυτός μέλος της κοινωνίας, άσχετα αν κάποιοι θέλουν να τον αντιμετωπίζουν σαν να μην ανήκει στο κοινωνικό σύνολο. Όπως, λοιπόν, όλοι οι υπόλοιποι, έτσι και εγώ έχω επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Έχουν υπάρξει φορές που έφτασα στο σημείο να μην μπορώ να αγοράσω ούτε τα υλικά που χρειάζομαι για να δουλέψω.

Επιλέγω συνήθως περισσότερο παραδοσιακά υλικά, χρώματα, κάρβουνο, γύψο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αγαπώ και την ψηφιακή τέχνη. Πρώτα, όμως, επιλέγω το θέμα με το οποίο θα ασχοληθώ και στη συνέχεια το υλικό που θα χρησιμοποιήσω. Ψάχνω αυτό που εξυπηρετεί καλύτερα την ιδέα του θέματός μου, αυτό που θα την αποδώσει καλύτερα.

Σημείο Φυγής είναι για μένα ένα σημείο που σε βοηθάει να καταλάβεις πόσο μικρός είσαι τελικά μέσα στον κόσμο. Όπως όταν είσαι πάνω σ’ ένα βράχο δίπλα στη θάλασσα. Βλέπεις την απεραντοσύνη. Ενώ στην πόλη, που χάνεται ο ορίζοντας και η οπτική επαφή με το σημείο φυγής, εγκλωβίζεσαι στο μικρόκοσμό σου, νιώθεις ότι εσύ είσαι το κέντρο. Όταν, όμως, όλοι οι τοίχοι γύρω σου πέσουν, καταλαβαίνεις ότι είσαι πολύ μικρός πια, είσαι απλώς μια κουκίδα του σύμπαντος…  



Επιμέλεια: Ναταλία Δαμίγου-Παπώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου